Kąpiel w piwie

Kąpiele w piwie to sposób na utrzymanie jędrności ciała. W takiej kąpieli skóra znakomicie wypoczywa, zostaje nawilżona oraz nabiera łagodnego matowego koloru. Czas kąpieli do 20 minut. Temperatura wody 38° C. Po wyjściu z wanny należy przykryć ciało ręcznikiem lub założyć szlafrok. Odświeżanie twarzy i ciała piwem było stosowane wśród Egipcjanek, a także od średniowiecza w Europie. Piwo kąpielowe jest całkowicie naturalnym produktem na bazie substancji aktywnych zawartych w dwutlenku węgla, drożdży piwnych, chmielu i alkoholu.
Piwo to warzone jest przy zastosowaniu takich produktów naturalnych jak: woda, słód, drożdże, chmiel bez środków konserwujących.

Wysokowartościowym składnikom piwa kąpielowego przypisuje się następujące działania:

– dwutlenek węgla – pobudza ukrwienie skóry, pozytywnie wpływa na wysokie ciśnienie i rozpoczynająca się miażdżycę tętnic.
– drożdże piwne – stosowane w różnych kombinacjach z fabrycznymi środkami kosmetycznymi pozwalają zadbaćo wygląd skóry. Pomagają przy trądziku, nieczystościach skóry , infekcjach grzybiczych skóry, przy źle gojących się ranach, zapobiegają przetłuszczaniu. Skóra staje się po nich wygładzona, delikatna i miękka.

W drożdżach piwnych znajdują się następujące witaminy i minerały:

– Witamina B1 – pozytywnie oddziałuje na układ krążenia, układ nerwowy i funkcjonowanie mózgu.
– Witamina B2 – ważna dla zdrowia , skóry, włosów , paznokci; nieodzowna przy przemianie materii, przy
produkcji czerwonych ciałek krwi
– Witamina B5 – reguluje proces wzrostu jak również budowę komórek, jest ważna dla skóry (czynnik
zapobiegający siwieniu)
– Witamina B6 –wspiera funkcje wątroby i zapobiega migrenie
– Witamina B12 – odgrywa ważną rolę w procesie przemiany aminokwasów
– Kwas foliowy – jest nieodzowny dla wzrostu (podział komórek) i dla produkcji krwi
– Niacyna – odgrywa dużą rolę dla prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego i skóry
– Biotyna – witamina biorąca udział w syntezie kwasów tłuszczowych
– W drożdżach piwnych zawarte są m.in. calcium, magnez, fosfor, siarka, selen, żelazo, miedź.
– czynniki wspomagajace przemianę materii i wspierające system immunologiczny m.in. cholina, kwas oronowy (witamina B13), lecytyna, aminokwasy.
– Chmiel- z uwagi na swoje właściwości znalazł szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym oraz farmaceutycznym.

Od dawien dawna panie znają szampony chmielowe oraz zabiegi płukania włosów w rozcieńczonym piwie. Natomiast uspakajające i obniżające ciśnienie krwi właściwości chmielu wykorzystywane są przy produkcji leków dla ludzi chorych, zbyt nerwowych i nadpobudliwych. Piwosze zapewne odczuwają skutki działania chmielu kiedy po pierwszym piwku przychodzi uspokojenie i ochota na drzemkę.
Shopping Basket
Messenger icon
Send message via your Messenger App